austinmaynardarchitects on Instagram

Austin Maynard Architects

Happiness, fun, friends, family, ethics, sustainability and reward for effort, these are the pillars of Austin Maynard Architects.

http://www.maynardarchitects.com/

Report inappropriate content

THAT House by @austinmaynardarchitects . THAT house is a conscious effort to create a home that is almost half the floor area of its neighbours, without compromising function and qual- ity. We were asked to provide ‘just the right amount of space’. By creat- ing large openings and generous connections to the garden, we aimed to make a modest size home feel abundant and broad. THAT House has three bedrooms and a bathroom upstairs. The ground floor has a kitchen, lounge, dining and living. There is also a study space on the ground floor that can convert to an additional bedroom. Through use of up-blinds THAT House is able to adapt to multiple priva- cy needs. Hidden within the extensive spotted gum timber-lined cabi- netry there are services and a variety of storage. Part of the front facade has been recessed. A tree penetrates through the roof whilst a garden bridges the kitchen and dining. The line between inside and out has been significantly blurred to bring the garden deep into the house. Like all of our buildings, sustainability is at the core of THAT House. Passive solar gain, passive ventilation, high performance insulation, double glazing, rainwater reuse, local materials and solar panels all play a part. . Built by Sargant Construction
Photo by @tesskellyphotography .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #THAThouse

3

Empire House, Canberra by @austinmaynardarchitects . Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail. The existing house is a modest, Inter-War style bungalow, situated in a well established garden. Orientation was a challenge, as the house overshadows the rear yard. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. The aim was to retain as much of the existing character of this site as possible, and avoid the common trend of adding an imposing, unsympathetic and dominant addition. The living addition is a pavilion in the garden that maximises passive solar gain, connected to the existing house via a link. A large north facing roof window spans across the pavilion, and is protected by operable louvres. The sleeping pavilion is a similar approach of addition and link. This pavilion is visible from the street, so it was important to respect the character of the existing house, but create a distinctly contemporary piece of architecture. The white shingle form rests on a datum of red brick, responding to the materiality of the existing house. The craftsmanship of the white metal shingles is the distinguishing feature of Empire House. Preferred Builders took great care in executing very refined details - particularly the concealed box gutter and the oversized shingle ridge capping. The detailing of materials internally are treated with the same care - particularly the Blackbutt timber lining. Empire House is an exercise of considered intervention and restraint. The two pavilions sit comfortably against the existing house, and place the inhabitants in a beautiful, established garden that is characteristic of this Canberra suburb. . Built by @preferredbuilders_canberra
Photo by Ben Wrigley .
@maynardarchitect@markaustin3000 #EmpireHouse

5

Dorman by @austinmaynardarchitects . Winner -- Residential Architecture Award, Victorian Architecture Awards 2017. . Built by Spence Construction . Photo by @ peterbbennetts . 
@maynardarchitect@markaustin3000 #dormanhouse . A couple of years ago Kate and Grant showed us around their beautiful shack, in bushland near the ocean, which they loved and valued greatly. They asked ‘how could we add a clear and elevated view of the ocean without demolishing, damag- ing or dominating our beloved shack?’

5

THAT House by @austinmaynardarchitects . THAT house is a conscious effort to create a home that is almost half the floor area of its neighbours, without compromising function and qual- ity. We were asked to provide ‘just the right amount of space’. By creat- ing large openings and generous connections to the garden, we aimed to make a modest size home feel abundant and broad. THAT House has three bedrooms and a bathroom upstairs. The ground floor has a kitchen, lounge, dining and living. There is also a study space on the ground floor that can convert to an additional bedroom. Through use of up-blinds THAT House is able to adapt to multiple priva- cy needs. Hidden within the extensive spotted gum timber-lined cabi- netry there are services and a variety of storage. Part of the front facade has been recessed. A tree penetrates through the roof whilst a garden bridges the kitchen and dining. The line between inside and out has been significantly blurred to bring the garden deep into the house. Like all of our buildings, sustainability is at the core of THAT House. Passive solar gain, passive ventilation, high performance insulation, double glazing, rainwater reuse, local materials and solar panels all play a part. . Built by Sargant Construction
Photo by @tesskellyphotography .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #THAThouse

1

Cut Paw Paw by @austinmaynardarchitects .
 Photo by @ peterbbennetts . 
@maynardarchitect@markaustin3000 #cutpawpaw . Cut Paw Paw is a structure that is deliberately incomplete. Derek and Michelle, the owners, asked that the house be “ridiculously inside-out”. To accomplish this we not only employed tested and successful ideas such as sliding walls, bifold doors and decks, we also left the building incomplete. The central space, between the dining area and the studio, is an unclad frame within and surrounded by garden. It is both inside and outside. It is both a new building and an old ruin. It is both garden and home.

3

Kiah House by @austinmaynardarchitects . Kiah House is an addition to a weatherboard cottage in North Fitzroy, Melbourne. The extension comprises two separate pieces of architecture, the master bedroom ‘haven’ - which sits beside the original house extending to the northern boundary, and the separate office poised above. The original Victorian-era house, built in 1927, has been respectfully restored and updated with a new kitchen and bathroom.  The owners, Angela and Rahul had a clear idea of what a home meant to them - “a sanctuary”. They wanted a light and airy house, with a “strong and positive vibe”, to entertain friends and family and also to relax and meditate. Influenced by Japanese gardens and the Buddhist retreats of Kyoto, the design responds to the client’s desire for peace and mindfulness. The bathroom at Kiah takes you to a different place. The sunken brick bath, big enough for two, has an earthy character similar to the ancient Onsen. The master bedroom retreat, with a dedicated Buddhist prayer space, opens up to the garden and ponds via sliding double-glazed glass panels, blurring the lines between inside and outside. An old towering lemon-scented gum tree is embraced and encircled, both physically and metaphorically. . Built by CBD Contracting . Photo by @tesskellyphotography .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #kiahhouse

3

Tower House by @austinmaynardarchitects . Winner -- The Eleanor Cullis-Hill Award, National Architecture Awards 2015 for Tower House Winner -- The John and Phyllis Murphy Award, Victorian Architecture Awards 2015 for Tower House Winner -- HOUSES Awards, House alteration & addition 2015 for Tower House High Commendation -- World House of the Year, World Architecture Festival 2015 for Tower House . Built by Overend
 Photo by @ peterbbennetts .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #towerhouse

2

King Bill by @austinmaynardarchitects . Built by CBD Contracting
 Photo by Derek Swalwell . @maynardarchitect@markaustin3000 #kingbill . A family of four asked Austin Maynard Architects to design them their “forever house”. They asked for a renovation to their two story terrace home, incorporating the empty garden site to the east and re-using the old stable building at the rear. Long time Fitzroy locals, the clients chose not to capitalise on their block by exploiting the vacant site. They wanted more living space but they had no intention of maximising the economic yields by creating a huge home. Instead they sought to give something back to the suburb they love through a rich and generous garden.

4

Empire House, Canberra by @austinmaynardarchitects . Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail. The existing house is a modest, Inter-War style bungalow, situated in a well established garden. Orientation was a challenge, as the house overshadows the rear yard. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. The aim was to retain as much of the existing character of this site as possible, and avoid the common trend of adding an imposing, unsympathetic and dominant addition. The living addition is a pavilion in the garden that maximises passive solar gain, connected to the existing house via a link. A large north facing roof window spans across the pavilion, and is protected by operable louvres. The sleeping pavilion is a similar approach of addition and link. This pavilion is visible from the street, so it was important to respect the character of the existing house, but create a distinctly contemporary piece of architecture. The white shingle form rests on a datum of red brick, responding to the materiality of the existing house. The craftsmanship of the white metal shingles is the distinguishing feature of Empire House. Preferred Builders took great care in executing very refined details - particularly the concealed box gutter and the oversized shingle ridge capping. The detailing of materials internally are treated with the same care - particularly the Blackbutt timber lining. Empire House is an exercise of considered intervention and restraint. The two pavilions sit comfortably against the existing house, and place the inhabitants in a beautiful, established garden that is characteristic of this Canberra suburb. . Built by @preferredbuilders_canberra
Photo by Ben Wrigley .
@maynardarchitect@markaustin3000 #EmpireHouse

4

Hill House by @austinmaynardarchitects . Houses in the Victorian suburbs carry the stereotypical suburban house “type”. What you would typically see from the street, is a homogeneous wall of repeated facades, protected by strict heritage overlays common across the state. The backyards to these seemingly indifferent housing lots, however, hide a world of architectural delights and disasters - this is where the adventure and eclecticism happens, where the forms start to leave their similarities behind, where they cannot be judged from outside. A different kind of beauty lies here, where the front mask is lifted. And this is where the unconventionality of the Hill House blossoms. . Built by Ficus
Photo by @ peterbbennetts .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #hillhouse

1

Dorman by @austinmaynardarchitects . Winner -- Residential Architecture Award, Victorian Architecture Awards 2017. . Built by Spence Construction . Photo by @ peterbbennetts . 
@maynardarchitect@markaustin3000 #dormanhouse . A couple of years ago Kate and Grant showed us around their beautiful shack, in bushland near the ocean, which they loved and valued greatly. They asked ‘how could we add a clear and elevated view of the ocean without demolishing, damag- ing or dominating our beloved shack?’

3

Hill House by @austinmaynardarchitects . Hill House is far more sustainable than first appearance suggests. It is a deliberate attempt to avoid any aestheticising of the project’s sustainable credentials. The Hill House is a self-consciously green house, responding to solar-influenced sustainability issues. The whole strategy was to get the house in the backyard to face the sun and to get passive solar performing optimally. All windows are double glazed and LowE coated. Low VOC plywood and farmed class one spotted gum line the internal walls of the building. The yard is water efficient - the use of synthetic grass with strategically placed garden patches create dense areas of planting, resulting in very little demand for water. . Built by Ficus
Photo by @ peterbbennetts .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #hillhouse

3

Cut Paw Paw by @austinmaynardarchitects .
 Photo by @ peterbbennetts . 
@maynardarchitect@markaustin3000 #cutpawpaw . Cut Paw Paw is the name of the parish in which the house presides, and a name that the owners liked very much. It’s weird, hence we like it too.

2

Kiah House by @austinmaynardarchitects . Kiah House is an addition to a weatherboard cottage in North Fitzroy, Melbourne. The extension comprises two separate pieces of architecture, the master bedroom ‘haven’ - which sits beside the original house extending to the northern boundary, and the separate office poised above. The original Victorian-era house, built in 1927, has been respectfully restored and updated with a new kitchen and bathroom.  The owners, Angela and Rahul had a clear idea of what a home meant to them - “a sanctuary”. They wanted a light and airy house, with a “strong and positive vibe”, to entertain friends and family and also to relax and meditate. Influenced by Japanese gardens and the Buddhist retreats of Kyoto, the design responds to the client’s desire for peace and mindfulness. The bathroom at Kiah takes you to a different place. The sunken brick bath, big enough for two, has an earthy character similar to the ancient Onsen. The master bedroom retreat, with a dedicated Buddhist prayer space, opens up to the garden and ponds via sliding double-glazed glass panels, blurring the lines between inside and outside. An old towering lemon-scented gum tree is embraced and encircled, both physically and metaphorically. . Built by CBD Contracting . Photo by @tesskellyphotography .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #kiahhouse

1

Tower House by @austinmaynardarchitects . Winner -- The Eleanor Cullis-Hill Award, National Architecture Awards 2015 for Tower House Winner -- The John and Phyllis Murphy Award, Victorian Architecture Awards 2015 for Tower House Winner -- HOUSES Awards, House alteration & addition 2015 for Tower House High Commendation -- World House of the Year, World Architecture Festival 2015 for Tower House . Built by Overend
 Photo by @ peterbbennetts .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #towerhouse

1

King Bill by @austinmaynardarchitects . Built by CBD Contracting
 Photo by Derek Swalwell . @maynardarchitect@markaustin3000 #kingbill . Winner of the The John and Phyllis Murphy Award, Victorian Architecture Awards 2018. . A family of four asked Austin Maynard Architects to design them their “forever house”. They asked for a renovation to their two story terrace home, incorporating the empty garden site to the east and re-using the old stable building at the rear. Long time Fitzroy locals, the clients chose not to capitalise on their block by exploiting the vacant site. They wanted more living space but they had no intention of maximising the economic yields by creating a huge home. Instead they sought to give something back to the suburb they love through a rich and generous garden.

4

THAT House by @austinmaynardarchitects . THAT house is a conscious effort to create a home that is almost half the floor area of its neighbours, without compromising function and qual- ity. We were asked to provide ‘just the right amount of space’. By creat- ing large openings and generous connections to the garden, we aimed to make a modest size home feel abundant and broad. THAT House has three bedrooms and a bathroom upstairs. The ground floor has a kitchen, lounge, dining and living. There is also a study space on the ground floor that can convert to an additional bedroom. Through use of up-blinds THAT House is able to adapt to multiple priva- cy needs. Hidden within the extensive spotted gum timber-lined cabi- netry there are services and a variety of storage. Part of the front facade has been recessed. A tree penetrates through the roof whilst a garden bridges the kitchen and dining. The line between inside and out has been significantly blurred to bring the garden deep into the house. Like all of our buildings, sustainability is at the core of THAT House. Passive solar gain, passive ventilation, high performance insulation, double glazing, rainwater reuse, local materials and solar panels all play a part. . Built by Sargant Construction
Photo by @tesskellyphotography .
 @maynardarchitect@markaustin3000 #THAThouse

4

Empire House, Canberra by @austinmaynardarchitects . Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail. The existing house is a modest, Inter-War style bungalow, situated in a well established garden. Orientation was a challenge, as the house overshadows the rear yard. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. The aim was to retain as much of the existing character of this site as possible, and avoid the common trend of adding an imposing, unsympathetic and dominant addition. The living addition is a pavilion in the garden that maximises passive solar gain, connected to the existing house via a link. A large north facing roof window spans across the pavilion, and is protected by operable louvres. The sleeping pavilion is a similar approach of addition and link. This pavilion is visible from the street, so it was important to respect the character of the existing house, but create a distinctly contemporary piece of architecture. The white shingle form rests on a datum of red brick, responding to the materiality of the existing house. The craftsmanship of the white metal shingles is the distinguishing feature of Empire House. Preferred Builders took great care in executing very refined details - particularly the concealed box gutter and the oversized shingle ridge capping. The detailing of materials internally are treated with the same care - particularly the Blackbutt timber lining. Empire House is an exercise of considered intervention and restraint. The two pavilions sit comfortably against the existing house, and place the inhabitants in a beautiful, established garden that is characteristic of this Canberra suburb. . Built by @preferredbuilders_canberra
Photo by Ben Wrigley .
@maynardarchitect@markaustin3000 #EmpireHouse

2